Jom try buat kek keju kapas ni...memang sedap sesangat...rasa nak habiskan je sebiji ni...heheee...ok ni resepinya..
KEK KEJU KAPAS (Cotton Cheese Cake)
140 gm gula halus
6 biji putih telur
1/4 sudu cream of tartar
50 gm mentega
250 gm krim keju
6 biji kuning telur
100 ml susu segar
1 sudu besar jus lemon
60 gm tepung kek
20 gm tepung jagung
Cara membuatnya:
1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler).
Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati.
Tambahkan kuning telur dan jut lemon.
2. Pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga sedikit kembang.
3. Campurkan 1 dan 2.
4. Masukkan adunan be dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung.
5. Kukus-bakar (steam bake) pada suhu 160°C selama 1 jam 10 minit.KEK KEJU KAPAS (Cotton Cheese Cake)
No comments:
Post a Comment