Azlynna Bakery

Wednesday, 26 June 2013

Resepi Tart Nenas Gebu

Tat Nenas Gebu
Resepi: Kak Nor Aznim@anymz-mykitchen.blogspot.com

By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2 pastri

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk-jika perlu

Cara2:

Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Guna acuan semperit.

Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

Nota kak Anymz:Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Tips tambahan dari kak anymz lagi: Ketika menambah tepung,hentikan penambahan tepung sekiranya doh sudah boleh dibentuk(dipicit dari acuan)-kena buat praktikal baru boleh faham ni yer puan2.

          Jem Nenas                    Resepi : Kak Anymz

Bahan :
~10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
~3 kampit gula
~sedikit pewarna kuning

Cara-caranya:

~Kopek nenas, buang matanya dan sagat.
~Kacau nenas dan gula.
~Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
~Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.

selamat mencuba ye...

No comments:

Post a Comment

Pages