Azlynna Bakery

Friday, 7 June 2013

Pasang tv,tendang fius.

    Assalamualaikum...

Malam ni saya nak kongsikan pengalaman saya berkaitan fius mcb...
  Saya on tv,lepas sejam lebih mcb tendang...on balik..boleh on balik tv tu..tapi lepas sejam atau lebih dia tendang fius lagi..last2 saya dah tak pasang tv tu sebab ingat tv rosak..siap tanya pomen dah berapa kos nak repair tv ni..dan pomen pun dah dengan confidentnya cakap fius tendang sebab tv rosak..walaupun agak pelik,kalau tv rosak kenapa boleh on macam biasa...cuma bila sampai tempoh masa tertentu baru fius mcb tu akan tendang...tapi dah dia pomen..ikut je lah kan..
  Ok..dalam duk tunggu pomen tu nak datang repair tv saya ni..tetiba pulak hal yang sama terjadi kat peti ais pulak...pulak dah...
  kali ni saya yakin bukan tv yang rosak..mesti ada yang tak kena dengan wiring rumah ni...
     Kebetulan adik ipar saya ni masa belajar dulu memang dia ambil course ni...jadi saya minta lah suami telefon tanya adik dia ni....bila cerita fasal kejadian tu..adik ipar ni cakap fius mcb yang rosak..kena tukar fius yang selalu trip tu..yang selalu main tendang2 tu lah..
     Memang betul lah apa yang adik ipar saya ni cakap..memang penyebabnya fius mcb ni yang rosak..aliran elektrik masuk tak stabil..itu yang selalu trip..
   Nasib baik tak repair tv yang tak rosak ni..kalau tak free2 je melayang duit wat repair benda yang tak sepatutnya kena repair...
    Kesimpulanya..kalau tv atau peti ais atau ape2 je lah alatan elektrik kat rumah anda semua tendang fius lepas tu boleh on balik macam biasa and tendang lagi...suka sangat main tendang2..lebih baik check dulu fius mcb kat dalam main switch box tu...tukar yang mana suka sangat main tendang2 tu...
    Lagi satu...biasanya kalau barang elektrik yang rosak...bila on je item tu..fius automatik ters tendang...tak sempat dah nak tengok cite kat tv tu sampai habis dulu...on je suis terus tendang fius...kalau jenis yang on..boleh pulak tengok spongebob sampai habis baru tendang fius pastu siap boleh on balik tv tu sambung tengok cite lagi..maknanya itu mcb yang rosak bukan alatan elektrik yang rosak...
    Ok lah..semoga perkongsian ini berguna untuk anda ye...:-)

1 comment:

Pages