Azlynna Bakery

Tuesday 4 June 2013

Resepi kek tiramisu

*RESEPI KEK TIRAMISU*
sumber resepi daripada;
jacklyep.blogspot.com
*
*
Anda boleh guna Sponge Kek atau apa juga jenis kek...Sama ada membuat atau membelinya dari kedai...Tapi saya akan tetap berikan resepi yang di perlukan untuk membuat sponge kek...

200 gram butter
250 gram gula castor( ikut kesesuaian anda)
3 biji telur
1 sudu esen vanilla
300 gram tepung gandum
1sudu teh baking soda
sedikit garam

*Untuk Bahan- Bahan Tiramisu*
*
*
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu besar serbuk nescafe(indocafe pun boleh)
serbuk koko untuk hiasan

*Cara-Cara Membuatnya*
*
*
1) Panaskan oven mencecah 170 darjah celcius
2) Mixkan gula dan butter sampailah gebu
3) Masukkan telur perlahan lahan sampai sebati
4) Kemudian masukkan esen vanilla
5)Sapukan loyang dengan butter sebelum meletakkan adunan tadi...
6) Tuang bancuhan dan bakar sehingga 30 minit
7) Sejukkan sponge kek yang dah masak dan dibelah ke dua bahagian

*Itu untuk kek yang ini untuk krim2 lazat sponge kek*
*
*
1) Bancuhkan nescafe dengan air panas
2) Satukan gula , cheese dan cream
3) Pukul adunan sehingga sebati dan gebu
4) Tuangkan bancuhan ke atas kek
5) sapukan adunan cream dan cheese ke atas kek
6) Ulangi benda yang sama ke atas potongan kek yang ke dua
7) Tutup dengan cling film dan simpan ke dalam peti sejuk untuk di sejukkan
8) Hias mengikut kreativiti
9) Sejukkan dan siap untuk di hidangkan...

No comments:

Post a Comment

Pages