Azlynna Bakery

Wednesday 26 June 2013

Resepi Japanese Cheese Cake 18cm

Resepi Japanese Cheese Cake ;

Bahan-bahan ( 18cm loyang )

* 200g krim keju (suhu bilik)
* 50ml susu segar
* 3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
* 100g gula kastor
* 30g tepung jagung
* 2 sudu besar jus lemon
* 1/2 sudu kecil cream of tartar

LEMON CHEESE FROSTING

* 125g krim keju
* 30g gula kastor
* 50g fresh cream
* 2 sudu besar jus lemon

Cara-cara:

* Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18cm dengan kertas minyak.
* Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
* Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
* Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
* Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
* Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit.
* Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.
* *** Utk lemon cheese frosting, pukul semua bahan dengan mixer hingga gebu dan hiaskan atas kek.
* *** Kek ini lagi sedap kalau dibiarkan semalaman dalam esbok. :D

No comments:

Post a Comment

Pages